Ontdek wat er leeft op het domein

Het Consultatiebureau Kind en Gezin

Het Consultatiebureau Kind en Gezin

Kind en Gezin organiseert 2 maal per week een medisch-preventief consult voor het jonge kind en de ouders in het Gezondheidscentrum en heeft plaats op woensdagnamiddag en donderdagavond.
U kunt voor een afspraak en voor informatie terecht op 078/15.01.00

Een consultatie bestaat uit:

    • een medisch-preventief consult bij de arts van het consultatiebureau. De arts vraagt naar de medische voorgeschiedenis van de baby en naar familiale medische gegevens, volgt de groei, gezondheid en de ontwikkeling van het kindje op en geeft de vaccinaties.
    • een sociaal-verpleegkundig consult bij de regioverpleegkundige van Kind en Gezin.
    • het wegen en meten van het kind bij vrijwilligers. Zij verzorgen ook het onthaal van ouders en kinderen.

Het gewicht en de lengte worden tijdens elk bezoek nagekeken en genoteerd. Er bestaan grote verschillen tussen kinderen, want elk kind volgt een eigen groeipatroon. De regioverpleegkundige geeft advies over de ontwikkeling, voeding en gezondheid van het kind. In regio’s met een groot aantal kansarme gezinnen wordt de regioverpleegkundige bijgestaan door een gezinsondersteuner.

Bij de regioverpleegkundige en gezinsondersteuner kunnen ouders praten en vragen stellen over hun ervaringen, hoe de omgang is met hun kind, de algemene leefsituatie, … Indien nodig, maakt de regioverpleegkundige een extra afspraak voor verdere ondersteuning.

Mama’s kunnen bij het geven van borstvoeding begeleiding krijgen van de regioverpleegkundige.